Nokia X7

Nokia X7 je pametni telefon, ki ga odlikuje Symbian Anna, velik 4″ zaslon in lepa oblika. Telefon je na prvi pogled dokaj velik, kar pripomore k temu, da so igre, video, … na telefonu še bolj zabavne in zanimive. Zaslon je kapacitiven na dotik in ima ločljivost 640×360 slikovnih pik, v razmerju 16:9. Zaradi lažje prilagodljivosti svetlobe je poleg slušalke tudi tipalo svetlobe, preko katerega telefon umerja kakšno svetlino naj ponudi za najboljši prikaz. Ima pa tudi 4 fizične tipke, tipko za dostop do menija, tipko za zaklepanje in vklop/izklop telefona, tipko za zviševanje/zniževanje glasnosti in pa tipko za fotografiranje/snemanje. Za delovanje telefona pa je v njem tudi litij-ionska baterija, ki ima 1200 mAh, zdržala pa mi je približno 3 do 4 dni. Telefon ima 350 MB notranjega pomnilnika, priložena pa je tudi microSD pomnilniška kartica z velikostjo 8 GB.

Uporabniški vmesnik

Symbian Anna ponuja odlično prilagodljivost. Nastaviti je možno 3 začetne zaslone, ki imajo lahko po 6 vidžetov, med njimi so ura, datum in profil, iskanje po vsebini/spletu, dnevnik dogodkov, bližnjice, iskanje omrežij WLAN, spremljevalnik družabnih omrežij, spremljevalnik e-pošte, spremljevalnik RSS virov, … V meniju so razvrščene osnovne mape za dostop do aplikacij, tega lahko tudi poljubno spreminjamo in dodajamo aplikacije ali pa le druge podmape. Za osebne stvari so na voljo tudi koledar, seznam opravil, ura, kalkulator, za dodatne aplikacije pa je na voljo tudi Ovi Trgovina. Enostaven in hiter je tudi brskalnik, ki omogoča tudi shranjevanje virov in spremljanje le-teh tudi na začetnem zaslonu, možnost več odprtih oken in pa hitro iskanje po poljubnem iskalniku iz brskalne vrstice. Za dostop do Facebooka in Twittra je naložena tudi aplikacija za spremljanje družabnih omrežij, preko te pa lahko prijateljem sporočimo svojo trenutno lokacijo, stanje ali pa naložimo fotografije. Za hitrejši dostop do kontaktov so profili prijateljev po nastavitvi vidni tudi v imeniku telefona, dogodke pa si lahko prenesemo tudi v koledar.

Igre na telefonu res zaživijo, to pa omogočata čudovita grafika in pa velik zaslon. Za igranje je možno uporabiti zaslon na dotik in senzor usmerjenosti, s katerim lahko enostavno usmerjamo nek predmet.

Povezovanje in komunikacija

Telefon omogoča povezovanje na navadno ali 3G omrežje, poleg tega pa se lahko povezujemo tudi na omrežja WLAN. Pošiljamo lahko SMS/MMS sporočila, pri katerih lahko uporabimo možnost pogovornega prikaza sporočil ali pa enostavnega, ki prikaže le eno sporočilo. Za pošiljanje e-pošte pa moramo najprej nastaviti račun preko katerega lahko pošiljamo sporočila, prednastavljena je podpora za Gmail, Yahoo Mail, Windows Live, Hotmail. Če ne želimo uporabljati teh računov, pa je možnost ročne nastavitve za poljuben protokol. Ko nastavimo račun, lahko izberemo še, na koliko časa naj telefon preveri za novo pošto in pa postavimo vidžet na začetni zaslon. E-poštni odjemalec nudi tudi podporo za ogled priponk, kot so dokumenti, preglednice in predstavitve ter arhivi. Za beleženje klicev je na voljo tudi dnevnik, preko katerega si lahko enostavno pogledamo prejete in zgrešene klice ter klicane številke. V primeru, da nas zanima koliko časa smo se pogovarjali, koliko podatkov smo poslali ali prejeli ob uporabi spleta, preko omrežja, pa je na voljo tudi zavihek z vsebino uporabe.

Fotografije in posnetki

Za fotografiranje in snemanje ima telefon tudi fotoaparat z ločljivostjo 8 milijonov slikovnih pik in pa dvojno LED bliskavico. Fotografiranje je enostavno, omogoča tudi več funkcij – zaznavanje obraza, fotografiranje pokrajine, …, lahko pa izberemo le samodejno fotografiranje ali pa si nastavitve ročno nastavimo. Po fotografiranju lahko fotografije pošljemo na družabna omrežja, označimo lokacijo fotografiranja ali pa jih delimo preko sporočil ter Bluetooth povezave.

Posnetke lahko snemamo v ločljivosti HD, 720p pri 25 sličicah na sekundo. Tudi tukaj lahko nastavimo različne funkcije snemanja, v pomoč pa nam je lahko tudi bliskavica, ki se uporablja kot lučka.

Fotografije in posnetke si lahko ogledamo preko galerije, kjer lahko nastavimo tudi način predstavitve slik. Za lažjo in hitrejšo dostopnost do določenih fotografij in posnetkov, lahko nastavimo tudi oznake ter ustvarimo albume, fotografije pa lahko pregledujemo tudi po mesecu in letu fotografiranja. Za pomoč pri urejanju fotografij in posnetkov pa lahko uporabimo tudi urejevalnik, v katerem lahko fotografijam spreminjamo barve, dodajamo sličice, …, posnetke pa lahko na hitro zmontiramo in nastavimo glasbo, ki se bo predvajala v ozadju.

Glasba in predvajalnik

Glasbo si na telefon lahko naložimo preko USB kabla, Bluetooth povezave ali pa jo kupimo v trgovini Ovi Glasba. Predvajalnik je za uporabo enostaven, glasbo razporedi glede na izvajalca ter zvrst, za določenim komadom pa lahko brskamo tudi po imenu skladbe. Poslušamo lahko tudi radio, vendar za predvajanje le-tega potrebujemo imeti priključene slušalke, na voljo pa je tudi internetni radio, preko katerega lahko poslušamo postaje na spletu.

Moje mnenje o telefonu

Telefon je primeren za prav vse vrste uporabnikov, saj ponuja tako veliko zabave, kot tudi mobilnosti in poslovnosti. Sam telefon je dokaj velik, vendar se je nanj kar lahko privaditi. Tipkanje črk pri pošiljanju sporočil ali brskanju po spletu je hitro in enostavno. Posebno doživetje je tudi igranje iger, predvsem zaradi zares dobre grafike in pa velikega nabora iger, katere je možno kupiti ali brezplačno prenesti na Ovi Trgovini.

Več fotografij telefona in fotografij, ki sem jih posnel s telefonom si lahko ogledate na Flickru. Telefon mi je v preizkus posodilo podjetje Nokia Slovenija, za kar se jim zahvaljujem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja