Google Dokumenti

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste nujno potrebovali predstavitev, dokument, preglednico, …, pa ste jo pozabili doma? No ja, obstaja precej preprosta rešitev z Googlovimi Dokumenti. Storitev omogoča ustvarjanje dokumentov, preglednic, obrazcev, risb, tabel, zbirk, povrh vsega pa lahko izbirate med že narejenimi predlogami za razne projekte. Vse kar potrebujemo je računalnik, brskalnik in pa povezava v splet. Ustvarjanje Googlovih dokumentov je brezplačno, možno pa jih je tudi naložiti – v brezplačni različici največ 1024 MB, možno pa si je dokupiti še dodaten prostor. Najmanjši “paket” prostora z 20 GB, je 5 dolarjev letno, nato 80 GB za 20 dolarjev letno, … med največjimi pa je zaenkrat 16 TB prostora za 4096 dolarjev letno. Ker pa je storitev brezplačna so omejitve tudi glede znakov, prosojnic, preglednic. V dokumentih je možno natipkati 1024000 znakov, pri preglednicah je možno največ 400000 celic, z največ 256 stolpci na list oz. velikost preglednice ne sme presegati 20 MB. Predstavitve so lahko velike največ 10 MB, kar pomeni okoli 200 prosojnic, pri risbah pa velikost ni omejena. Dokumentom je možno določiti, da se po nalaganju pretvorijo v Googlove Dokumente, pri PDF datotekah pa, da se celotno besedilo prenese v Googlov dokument.

Sam sem preskusil ustvarjanje dokumentov in predstavitev, kateri imata kar velik nabor funkcij. Zdi se mi, da je funkcij za povprečnega uporabnika dovolj in da je z njimi možno ustvariti kar precej zahteven dokument oz. predstavitev. Te je na koncu možno shraniti tudi v datoteke za odpiranje s programi, ponujeni pa so najbolj uporabljeni formati. V primeru, da se bo datoteka nahajala na spletu in bo na voljo obiskovalcem oz. skupini uporabnikov z enakim zanimanjem, pa je možno nastaviti tudi spremljanje dokumentov. To storimo s pomočjo Google Analytics, kjer preprosto ustvarimo kodo za sledenje in jo kasneje prilepimo v nastavitve Dokumentov.

Predstavitve ponujajo možnost ustvarjanja prosojnic z različnimi oblikami, kasneje pa lahko uporabimo tudi animacije za popestritev prikaza besedila. Celoten vmesnik je podoben tistim iz pisarniških programov, podpira najsplošnejše možnosti in kar nekaj naprednejših, samo predstavitev pa je možno prikazati/predvajati v novem oknu, katerega lahko za pogled čez celoten zaslon še povečamo z določeno tipko v brskalniku. Za vse naprednejše uporabnike obstaja možnost vstavljanja posnetkov z YouTube, vstavljenje tabel, različnih črt in oblik ter dodajanje prehodov in animacij. Med izdelovanjem predstavitve lahko spremenimo tudi temo, ki jo sicer nastavimo že ob samem začetku ustvarjanja le-te.

Dokumenti pravtako ponujajo tako osnovne kot napredne funkcije, mislim pa, da te zadostujejo večini uporabnikov. Orodna vrstica je preprosta in omogoča najpomembnejše možnosti, katere ponavadi uporabljamo ob pisanju dokumenta. Podpira uporabo različnih oblik, pisav, velikost črk, vstavljanje slik in povezav. Naprednejši uporabniki lahko uporabijo še vstavljanje enačb, risb, preloma strani in kazala vsebine, možno pa je tudi oštevilčevati strani, oblikovati glavo in nogo. Podpira pa tudi prevajanje dokumenta v drug jezik, funkcijo najdi in zamenjaj, slovar, štetje besed in pa pretvarjanje raznih tekstovnih oblik v znake.

Googlovi Dokumenti se mi zdijo kar uporabni, tudi v primeru, da imamo več računalnikov, na katerih želimo takojšen dostop do dokumentov. Poleg tega so uporabni tudi v primeru, da si želimo ogledati nek dokument, vendar nimamo nameščenega pisarniškega paketa in če si želimo ogledati dokumente le na hitro, brez odpiranja v programu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja