Ubuntu 11.10

V četrtek je izšla nova različica odprtokodnega operacijskega sistema Ubuntu in sicer 11.10. Novosti je kar veliko, posodobljeno je namizno okolje GNOME na različico 3.2, jedro Linux 3.0, prenovljen je vmesnik Unity, zamenjano pa je tudi prijavno okno, ki je odslej LightDM. Unity je v plošči dobil tako imenovane kategorije (oz. filtre), ki imajo privzeto podporo za iskanje vsega (aplikacij, dokumentov, glasbe, …), le aplikacij, le dokumentov in le glasbe. Te kategorije je sicer možno še dodajati z namestitvijo raznih dodatkov za aplikacije, katere je možno najti v Ubuntu programskem središču. Ta je bil tudi prenovljen in ima novo obliko in nekaj novih funkcij. Nova oblika ima na levi strani kategorije aplikacij, na desni ima stolpec novih aplikacij, pod njim pa še stolpec najbolje ocenjenih aplikacij. Nad obema stolpcema se nahaja tudi pasica z novostmi, nad le-to pa meni z zavihki Vsi programi, Nameščeno in Zgodovina, poleg zavihkov pa še gumba za naprej/nazaj in pa iskalno okence.

Zanimiva nova funkcija je sinhronizacija programske opreme, katera omogoča zapis programov na račun, ki ga ustvarimo pred prvo sinhronizacijo. Potem si lahko enostavno vse nameščene programe na trenutnem računalniku ogledamo na nekem drugem, pogoj pa je seveda, da imata oba nameščeno programsko središče Ubuntu, ki to omogoča. Prenovljena je tudi zamenjava oken Alt-Tab, pri kateri si lahko pred izbiro programa, ogledamo še manjši predogled tega oz. če je odprtih več, predogled le-teh. V Ubuntu 11.10 je bil dodan tudi pregledovalnik e-pošte Thunderbird, ki je zamenjal program Evolution, v primeru, da se izvede sveža namestitev. V primeru nadgradnje ostane nameščen tudi Evolution, pošta pa seveda ostane v njem. Dodano je tudi orodje za shranjevanje varnostnih kopij, katere je možno shraniti tudi na oblak storitve Ubuntu One. Prenovljen je bil tudi program za družabna omrežja Gwibber, ki je dobil novo podobo, izboljšano pa je tudi delovanje. V Ubuntu 11.10 je bil dodan tudi nov tip pisave Ubuntu in sicer Ubuntu Mono, ki se privzeto uporablja v ukazni lupini.

Za vse nove uporabnike, ki se prvič srečujete z operacijskim sistemom Ubuntu, pa so pripravili tudi Ubuntu online tour, kjer si lahko ogledate kar nekaj stvari, ki jih ponuja Ubuntu. Pod oknom, kjer si ogledujete stvari, pa se prikazujejo tudi opisi programov, ki si jih ogledujete.

Sam sem Ubuntu nadgradil iz različice 11.04. Med samo nadgradnjo nisem imel nobenih težav, po njej pa sem bil kar presenečen, saj mi vse skupaj deluje odlično. Nadgradnja je potekala približno dobro uro in pol, po končani nadgradnji pa je bilo potrebno le ponovno zagnati računalnik. Ubuntu 11.10 mi je kar všeč, zagotovo pa me je najbolj presenetila prenova Unity plošče.

En odziv na Ubuntu 11.10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja