Retuširanje

Že pred nekaj časom sem pisal o razlikah med barvami, ki so povezane tudi z retuširanjem. Kaj je po moje retuširanje? Spreminjanje kontrasti, svetlosti in poudarkov na sliki, saj jo ti efekti lahko polepšajo.

(za ogled slike v večji resoluciji kliknite nanjo)

Sam obdelujem slike v programu Picasa, kjer imamo enostaven pogled za spreminjanje slike. Najprej odpremo sliko v programu, nato se nam pokaže “vmesnik” za poljubno spreminjanje slike. Če bi imeli radi sliko spremenjeno na hiter način, uporabimo lahko “Klik na srečo”.

Seveda lahko uporabimo še druge možnosti, kot so samodejni kontrast, samodejna barva in polnjenje s svetlobo. Slika po “Kliku na srečo” v mojem primeru postane takšna:

(za ogled slike v večji resoluciji kliknite nanjo)

Če nam slika še vedno ni všeč, pa zato v programu Picasa obstaja tudi “Izpopolnjevanje”, kjer lahko sliki sami nastavimo svetlobo, poudarke in senco. Po želji lahko nastavimo tudi temperaturo slike, pomagamo pa si z izbirnikom nevralne barve.

Z izpopolnjevanjem pa slika v mojem primeru postane takšna:

(za ogled slike v večji resoluciji kliknite nanjo)

Če nam slika ni všeč jo lahko spremenimo tako, da razveljavimo določeno dejanje in nato uporabimo učinek iz tretjega zavihka “Učinki”.

En odziv na Retuširanje

  1. Pingback: jodlajodla´s blog » Kako fotografiram?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja