Slovenija na Google Street View

Slovenija na Google Street View

Predvčerajšnjim pozno zvečer je Google v Street View vključil tudi poglede naše države. Po nekajmesečnem zajemanju fotografij krajev so le-te še obdelali tako, da so zakrili obraze ljudi, registrske tablice vozil in druge pomembne podrobnosti, ki bi lahko izdajale lokacijo oseb ob fotografiranju. To so bile tudi ene izmed zahtev informacijskega pooblaščenca, z zahtevami pa se sicer strinjam tudi sam. Če ste med julijem in oktobrom v svoji bližini kdaj opazili avto, ki je imel na streho pritrjeno neko čudno napravo, na avtu pa je pisalo Google, potem je vsekakor vredno, da preverite lokacijo kjer ste se nahajali, če ste slučajno vidni celotnemu svetu. Priznam, da sem tudi sam nekajkrat srečal Googlov avto, vendar na srečo vedno v pravi oddaljenosti, tako da me na storitvi uličnih pogledov na žalost ali srečo ne boste našli.

Takoj, ko sem izvedel za novost, sem preveril nekaj forumov in novičarskih portalov ter prebral izbrane komentarje. Večina ljudi je nad storitvijo navdušena in med temi sem tudi sam, saj bom sedaj hitreje in lažje našel kakšno stavbo, drugi pa ji popolnoma nasprotujejo, češ, zakaj pa bo sosed sedaj lahko cel dan občudoval mojo vilo. Na tem mestu bi dodal, da je Google posnel že več kot 50 držav iz sedmih kontinentov, kamere pa prepotovale več kot 8 milijonov kilometrov. Poleg iskanja stavb je Street View tudi odličen pripomoček za tujce, ki obiščejo našo državo, saj storitev lahko izkoristijo za raziskovanje bližnjih zanimivosti, podjetja pa z oglaševanjem lahko dosežejo več strank. Med potepanjem po večjih mestih sem opazil, da so bili logotipi nekaterih podjetij celo zamegljeni, vendar v tem ne vidim smisla. Nekateri so na forumih opozorili na to, da jim Google ni zakril kakšne izmed prej omenjenih podrobnosti ter da so se takoj pritožili. Reakcijski čas ukrepanja je bil zelo hiter, to pa bi bilo vsekakor zanimivo preveriti čez nekaj mesecev ali leto, ko se bo naval nekoliko pomiril. Neverjetno je tudi to, da so Googlove kamere posnele privatna zemljišča, ki so jih nekateri že označili za odstranitev, bi pa bilo to pametno povezati s trenutno aktualno temo o zasebnosti. Kljub temu da so bili primorani zamegliti pomembne podrobnosti še vedno obstajajo vprašanja o tem, kaj se zgodi z izvirnimi fotografijami in če bi jih bilo uradno možno na kakršenkoli način pridobiti.

Ne glede na vsa odprta vprašanja, ki sem si jih zastavil v tem prispevku se mi storitev zdi uporabna. Mogoče v prihodnosti izvem kakšen zanimiv odgovor, vendar kljub temu ne verjamem, da bi spremenil moj pogled na ulične poglede.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja