Osvoboditev Androida

Osvoboditev Androida

Od meseca julija si lastim enega izmed bolj prepoznavnih kitajskih mobilnikov, Jiayu G2. Kupil sem ga z namenom, da bi izdelal aplikacijo, ki ima podporo za pošiljanje podatkov preko povezave Bluetooth, ob kliku na gumb za plačilo pa nisem pričakoval, da bo dejansko uporaben tudi za karkoli drugega kot testiranje aplikacij v razvoju. Čeprav sem si pred nakupom ogledal veliko posnetkov to ni spremenilo mojega mnenja, sem bil pa prepričan, da ne more biti nič narobe, če toliko ljudem naprava deluje brez težav. Ob kliku na gumb sem se pošteno motil, prepričanje pa je bilo potrjeno. Po nekaj mesecih uporabe in medtem opisu telefona na blogu sem bil popolnoma zadovoljen, vse je delovalo tako kot mora, nikoli pa se nisem ukvarjal s tem, če za mobilnik obstajajo kakšne modifikacije. Tako sem enkrat med brskanjem odkril, da pravzaprav za Jiayu G2 obstaja nekaj prirejenih sistemov in modifikacij, ki telefon osvobodijo, osvežijo in mu povrhu dodajo še neko dodatno uporabnost. Kljub temu sem ideje o zamenjavi sistema opustil, saj se že nekaj časa držim pravila, da kar deluje ne urejam ali spreminjam.

Po tistem sem zaradi zanimanja želel preveriti hitrost procesorja med kakšnim opravilom in si prenesel aplikacijo, ki je to omogočala. Ko sem jo odprl je bilo poleg ogleda frekvenc na voljo še nekaj dodatnih informacij, med drugim tudi ta, če je telefon že osvobojen ali z bolj prepoznano besedo rootan. In pisalo je, da je telefon že osvobojen. Nič zato, še toliko bolje, če bi slučajno zaradi česa to potreboval. Razlika med zaprtim in osvobojenim sistemom je le ta, da z zaprtim sistemom ne moremo poganjati določenih aplikacij, saj potrebujejo dodatna dovoljenja za izvajanje, ki jih brez osvoboditve ni mogoče pridobiti. Osvobojen telefon ima zmožnost poganjanja prej omenjenih aplikacij, s tem da imamo dostop do ukazne vrstice kot administrator. To je uporabno na primer takrat, kadar je s silo potrebno izbrisati ali prepisati kakšno datoteko, ki je brez administrativnih pravic ne moremo. Razlog zakaj je Android privzeto zaprt in ga kot takšnega proizvajalci telefonov nameščajo, je v tem. Številni znani proizvajalci posledično uporabnikom z garancijo telefona prepovedo osvoboditev telefona, saj se ga s tem lahko poškoduje. Seveda, če temu verjamemo. Res je, da se ga s tem da poškodovati, vendar razvijalci, ki izdelujejo modifikacije v sam sistem dodajo izvorne datoteke za komuniciranje med programsko in strojno opremo, tako da je načeloma to skoraj nemogoče, razen če spreminjajo vrednosti, ki lahko slabo vplivajo na strojno opremo. Koliko je takšnih primerov v izdanih stabilnih preurejenih sistemih ste ugotovili že preden ste to prebrali, saj nihče izmed razvijalcev ne želi poškodovati svoje naprave, za katero po vsej verjetnosti sisteme pripravljajo.

Ob koncu prejšnjega meseca sem se ponovno podal v lov za modifikacijami in preurejenimi sistemi za Jiayu G2. Najprej sem se odpravil na stran, kjer sem že pred meseci našel pakete za nadgradnjo in iskal dalje. Našel sem forum kjer so se ruski navdušenci tega mobilnika pogovarjali o različnih sistemih in stabilnosti le-teh. Kaj kmalu sem zasledil še povezave in pa slike posameznih sistemov. Po nadaljnjih korakih sem izvedel, da za Androida obstajajo celo “preobleke”, ki jih v večini izdelujejo Kitajci, pripomorejo pa k lažji in hitrejši uporabi telefona. Bistvo teh “preoblek” je zamenjava uporabniškega vmesnika in integracija dodatnih funkcij, za primer pa bi lahko vzeli CyanogenMod, LeWa OS in MIUI. Vsekakor zanimivo, vendar sem po branju komentarjev ugotovil, da sistem ni popolnoma stabilen. Našel sem še Android 4.2.2 za Jiayu G2, ki pa ravno za mojo različico (obstajajo več kot 4) nima polne podpore kamere. V lov za modifikacijami sem se sicer podal, ker mi GPS z uradnim sistemom iz strani proizvajalca ni deloval in sem ga želel usposobiti. Po dobrih 14 dneh prebiranja komentarjev sem se odločil, da poskusim univerzalno preurejen sistem, ki ga je izdelal nek rus in je vključeval mojo različico telefona. Najprej je bilo potrebno telefon osvoboditi, saj sem ugotovil, da tista aplikacija ni prikazovala pravilne informacije, nato pa je bilo potrebno naložiti še nov obnovitveni sistem. Na voljo sta bila dva CWM in TWRP, odločil pa sem se za slednjega, ker podpira zaslon na dotik, pri prvem pa se je skozi menije potrebno prebijati s tipkami za povečevanje/zniževanje glasnosti. Najprej sem napravil varnostno kopijo starega sistema, nato pa je sledila namestitev novega. Nič lažjega, saj je bila ta opravljena v borih desetih minutah, vse skupaj pa je že takoj delovalo brez težav. Sledilo je še nameščanje aplikacij, ki si jih iz starega sistema nisem zapisal, da bi imel enake kot prej. Rešil me je Google Play, ki na račun s katerim ste prijavljeni shranjuje že prenesene aplikacije. Po namestitvi vseh aplikacij sem si sistem prilagodil tako kot mi ustreza, uspelo pa mi je usposobiti tudi GPS.

Po tednu dni uporabe osvobojenega Androida in preurejenega sistema sem več kot zadovoljen. Z vsemi modifikacijami mi odslej telefon napram prejšnjim dvem dnevom zdrži celo štiri dni, po vrhu vsega pa v trenutku lahko spet spremenim trenutni sistem ali pa naložim starega iz varnostne kopije. Če ste v enakih škripcih, kot sem bil dobra dva tedna tudi sam, naj vam povem, da se osvoboditev Androida in namestitev preurejenega sistema res splača. Prej seveda poglejte kaj pravi proizvajalec vašega telefona v garancijskih pravilih, saj za nastale morebitne poškodbe odgovarjate sami. Če ste se o tem že pozanimali oziroma se ne glede na to navdušujete nad namestitvijo sistema, potem vsekakor izberite pravi sistem in ga čimprej naložite. Iz svoje izkušnje vam povem, da boste nad njim navdušeni.

En odziv na Osvoboditev Androida

  1. Pingback: AirDroid | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja