Uvoz IPTV programov v TVHeadEnd na OpenELEC

TVHeadEnd programi na OpenELEC - jodlajodla.si

Oktobra leta 2012 sem se spopadal z nastavljanjem IPTV na OpenELEC za Raspberry Pi. Po nekaj poskusih mi je uspelo v celoti usposobiti tako povezavo v splet, kot tudi povezavo za ogled televizijskih programov preko enega samega ethernet kabla. Glede na to, da od samega začetka ogled programov preko TVHeadEnd ni deloval, sem našel alternativno pot, kasneje pa so razvijalci to težavo odpravili in ogled programov je odtlej možen preko omenjenega dodatka. Na spletu se je že pred tem pojavil program, ki je omogočal pretvorbo seznamov programov v ustrezne konfiguracijske datoteke za TVHeadEnd, potem pa še skripta, ki omogoča enako. S prvim programom sem bil načeloma zadovoljen, vendar mi ni omogočal spreminjanja vrstnega reda programov ter urejanja le-teh, skripta pa je delovala, vendar kopiranje kanalov v konfiguracijsko mapo ni uspelo. Ker sem želel imeti posodobljene informacije o kanalih ter jih postaviti po poljubnem vrstnem redu, sem se odločil izdelati osnoven program, ki bi omogočal ravno to. Glavna lastnost programa, zaradi katere je le-ta tudi nastal pa je pravilen izvoz kanalov, z vsemi podrobnostmi.

Vodič za uvoz IPTV programov v TVHeadEnd

Za uspešen uvoz programov v TVHeadEnd potrebujemo:

  • Računalnik ali virtualno mašino z nameščenim operacijskim sistemom Windows
  • Napravo ali taisti računalnik na katerem se nahaja nameščen XBMC oziroma OpenELEC s TVHeadEnd
  • Programa FileZilla in PuTTY

Posla se sedaj lahko lotimo, naj pa vas pred nadaljevanjem opozorim, da za kakršnekoli nastale težave ne odgovarjam, saj postopek izvajate na lastno odgovornost! Priporočam vam, da kakršnekoli pomembne datoteke shranite, meni pa se kakšna težavna situacija še ni zgodila, zato postopek smatram kot delujoč.

1. Najprej si na računalnik z operacijskim sistemom Windows prenesemo program IPTV Playlist Editor oziroma v prevodu urejevalnik IPTV programov. Pod prenosi so na voljo tri različice – izvorna koda, ClickOnce ter zgrajena izvršljiva datoteka programa. V kolikor se ne želite preveč ukvarjati z namestitvijo potrebnih dodatkov za delovanje programa, izberite ClickOnce različico. Program namestimo in ga poženemo.

Urejevalnik IPTV seznamov programov - jodlajodla.si

2. V orodni vrstici izberemo način odpiranja seznama IPTV programov, preko iskanja na disku ali odpiranja datoteke iz spleta. Odprete lahko datoteke tipa M3U in CSV, ki imata pravilno strukturo, katero program prepozna. Za M3U mora biti struktura sledeča:

#EXTINF:1,TV Program
#EXTTV:Značka1-Značka2-Značka3;jezik;XML-TV-Program
udp://@10.10.10.10:1000

Tudi datoteka CSV mora imeti sledečo strukturo:

1,TV Program,0,Značka1-Značka2-Značka3,jezik,10.10.10.10:1000,XML1-TV-Program,XML2-TV-Program,XML3-TV-Program,http//domena.tld/tv-program.png

Datoteko odpremo in počakamo, da se le-ta naloži v program ter prikaže seznam vpisanih televizijskih programov.

3. V programu lahko poljubno premikate kanale, kakor vam poželi srce ter jim po možnosti dodate ali spremenite informacije. Ko boste z delom končali lahko nadaljujemo, pred tem pa imate možnost shranitve seznama v M3U ali CSV datoteko. Sedaj v orodni vrstici izberemo ikono s puščico navzdol ter naslovom Export oziroma v prevodu Izvoz, nato pa se nam prikaže novo okno, ki nas sprašuje po vmesniku in izvozni poti. Vmesnik predstavlja omrežno napravo preko katere se naprava ali računalnik z XBMC oziroma OpenELEC povezuje na video pretok IPTV, izvozno pot pa nastavimo na poljubno mapo, kamor bi radi izvozili tri podmape z datotekami za televizijske programe. Po nastavitvi obeh stvari lahko kliknemo na gumb z napisom Export (v prevodu Izvoz). Za izvoz programov je potrebno počakati glede na to, koliko programov izvažate. Po uspešnem izvozu lahko program zaprete.

4. Prepričamo se, da je naprava z naloženim XBMC ali OpenELEC prižgana in deluje. Sedaj moramo najti njen IP naslov, saj ga bomo v naslednjih korakih potrebovali. Odpremo program PuTTY in v vrstico z naslovom vnesemo najden IP naslov ter v vse skupaj potrdimo. Pričaka nas okno za vpis, privzeti prijavna podatka za OpenELEC pa sta uporabniško ime root in geslo openelec. Najprej se postavimo v mapo /usr/bin/, nato pa poženemo skript tvheadend.stop:

$ cd /usr/bin/
$ tvheadend.stop

Nadaljujemo z naslednjim korakom in ne vpisujemo kakršnihkoli drugih ukazov, ki bi lahko vplivali na delovanje TVHeadEnd ali operacijski sistem OpenELEC, program PuTTY pa pustimo prižgan.

Putty povezan na OpenELEC, zaustavlja TVHeadEnd - jodlajodla.si

5. Odpremo program FileZilla in v vrhnja okenca vpišemo IP naprave, ki poganja XBMC ali OpenELEC, uporabniško ime in geslo iz prejšnjega koraka ter port oziroma vrata s številko 22. Po uspešni povezavi se v levem predelu programa postavimo na mesto kamor smo prej izvozili datoteke za TVHeadEnd, na desni strani pa odpotujemo v nekaj map globje. Pred premikanjem map se morate nahajati v /storage, nato pa nadaljujemo v podmape .xbmc > userdata > addon_data > service.multimedia.tvheadend. Znotraj zadnje mape boste našli še tri podmape channels, channeltags in iptvservices. Če želite shraniti staro konfiguracijo programov jih prenesite v drugo mapo, nato pa se postopoma prestavite v vsako mapo (channels, channeltags in iptvservices) in izbrišite vse datoteke, ki se v njih nahajajo. Znova se postavite v vrhnjo mapo service.multimedia.tvheadend in na levi strani v mapo kamor ste izvozili programe. Na levi strani izberite vse tri mape (channels, channeltags in iptvservices) ter jih naložite (desni klik in Naloži) na desno stran v mapo service.multimedia.tvheadend.

FileZilla povezana na OpenELEC v TVHeadEnd mapo - jodlajodla.si

6. V kolikor ste pravilno izvedli prejšnji postopek, lahko nadaljujete sicer znova poskusite naložiti datoteke. Ker moramo te datoteke spraviti v delujoče stanje, bomo računalnik oziroma napravo na kateri imate nameščen XBMC ali OpenELEC ponovno zagnali. To lahko storite tako, da se v meniju XBMC pomaknete na gumb za izključitev ter po pritisku izberete možnost Ponovni zagon, če pa v ozadju vašega sistema ne teče noben drug servis, potem to lahko storite tako, kot je prikazano na sliki v četrtem koraku na desni strani, to je s sledečim ukazom:

$ reboot

7. Po ponovnem zagonu počakajte da se sistem dokončno naloži, nato pa izberite predel TV v živo. Postopek nalaganja programov bo nekoliko trajal, predvsem v primeru, če imate ob programih vnesene tudi povezave do ikon programov. Če so vaši televizijski programi razporejeni po značkah in so poleg programov na voljo tudi radijski programi, potem imate le-te na voljo v zavihku Radijski programi. V kolikor vidite vse vaše izvožene programe v TVHeadEnd, potem se uspešno prišli do konca vodiča in lahko zaprete prej zahtevane programe. Želim vam vesel ogled televizijskih programov preko TVHeadEnd!

Radijski programi TVHeadEnd na OpenELEC - jodlajodla.si

16 Responses to Uvoz IPTV programov v TVHeadEnd na OpenELEC

  1. Pingback: IPTV in EPG na OpenELEC | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja