Ubuntu 12.10 Beta 1

Že dober teden dni je na voljo prva predogledna različica Ubuntu 12.10 ali s kodnim imenom Quantal Quetzal, ki prinaša novosti na področju dostopnosti in hitrejše uporabe. S to različico prvič ne bo datotečne slike v velikosti CD ploščka, saj bo ta velika okoli 800 MB in jo bo možno “zapeči” le na USB disk ali DVD. Ta sprememba ne velja za Ubuntu Server, ki ostaja v navadni velikosti za CD ploščke. Glavno programje ostaja enako kot pri Ubuntu 12.04 LTS, v paketu pa so Firefox 15.0.1, Thunderbird 15.0.1, Rhythmbox 2.97, LibreOffice 3.6.1.2. Ubuntu je pričel s prehodom iz Python 2 na Python 3, večina aplikacij pa sedaj uporablja Python 3.

Novosti

Vključen je nov X.org, ki vsebuje xserver 1.13 kandidatsko različico, mesa 9.0 ter posodobljene X knjižnice in gonilnike. Novi xserver zagotavlja izboljšano podporo delu več uporabnikov na enem računalniku hkrati, boljšemu gladkemu drsenju, odpravljenih pa je bilo tudi veliko programskih hroščev. Unity je posodobljen na novo različico 6.4, katera ima dodano lečo za fotografije in pa podporo za predogled v Unity plošči ter 3D (coverflow) pogled. Ubuntu Linux jedro je posodobljeno na različico 3.5.0-14, ki temelji na Linux jedru v3.5.3, posodobitve pa je deležen tudi GNOME in sicer različice 3.5.90.

Novost Ubuntu 12.10 so spletni računi, ki poskrbijo za stalno dostopnost do storitev, možno pa je dodati račune za Facebook, Flickr, Google (zajema Gmail, Google Docs, Google+, YouTube in Picasa), Twitter, AIM, Windows Live, Salut, identi.ca, Yahoo in Jabber. Vsak posamezen račun je vključen tudi v aplikacije, ki le-te podpirajo, dodajanje računov pa je seveda poljubno.

Manjše prenove je bil deležen tudi Rhythmbox, ki ima prenovljeno obliko gumbov za upravljanje in prehod med skladbami, LibreOffice pa z različico 3.6.1 že vsebuje vrstico z menijem in podporo za HUD (Head-Up Display ali obrazec za vnos menijskih ukazov), ki je privzeto pakirana že s programom in ne potrebuje dodatka. Ob prijavi v sistem je poleg možnosti za vpis z uporabniškim računom in sejo gosta, dodana še možnost za oddaljen dostop (Remote Login), ki omogoča prijavo preko RDP ali Citrix, to pa lahko izberemo po vpisu z uporabniškim računom, ki ga ustvarimo preden se prvič prijavimo.

Dodatni gonilniki odslej niso več samostojen program, ampak jih vključimo/izključimo v Programskih virih. Nova je tudi animacija pri odpiranju pomanjšanega okna, spremenjeno je privzeto ozadje namizja, dodana pa so še nova ozadja namizja.

Naslednja predogledna različica Ubuntu 12.10 Beta 2 bo na voljo 27. septembra, končna različica pa 18. oktobra. Trenutno predogledno različico Beta 1, pa si lahko prenesete iz tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja