Cinnamon 1.6

Pred nekaj meseci sem pisal o takrat še novem namiznem okolju za Linux, Cinnamonu. Nekaj dni nazaj je v stabilne programske vire prišla nova različica 1.6, ki je od prejšnjih še bolj stabilna, ima pa tudi nekaj novosti. Razvijalci so jo dopolnjevali 4 mesece in naredili preko 800 sprememb, to pa se pozna tudi na področju izdelovanja aplikacij in tem, saj je za kompatibilnost z novo različico te potrebno tudi posodobiti. Nova različica pa uvaja tudi 2D sejo, katere bodo veseli tisti, ki imajo težave z gonilniki.

Novosti

Odslej je možno urejati imena posameznih delovnih namizij, privzeto pa je narejeno samo eno. Dodajanje novih namizij se opravi v posebnem oknu, ustvariti pa jih je možno kar veliko – sam sem jih odprl nekaj čez 20, kar predvidevam, da že zadostuje. Med prehajanjem med posameznimi namizji, se izpiše tudi ime le-teh, v primeru odjave ali ponovnega zagona pa delovna namizja ostanejo tako, kot ste jih postavili. Dodelan je bil tudi način prehajanja med okni s kombinacijo tipk Alt + Tab, način prikaza oken pa se lahko uredi v nastavitvah, kjer je možno izbirati med naslednjimi opcijami: Samo ikone, ikone in sličice, ikone in predogled oken, predogled oken brez ikon. V nastavitvah je sedaj nekaj novih možnosti, ena izmed njih so tudi ozadja, ki v samem vmesniku prikažejo prednaložene slike in pa njihova imena. V naprednih možnostih pri ozadjih, so na voljo še opcije, kako bo slika prikazana, barvni preliv in pa barve.

Urejeni sto bili še vmesnik za glasbo, vmesnik opozoril in pa vmesnik trenutno odprtih oken, ki se nahajajo v orodni vrstici. Glasbeni vmesnik ima sedaj več funkcij, ob kliku nanj pa prikaže ime predvajalnika, s katerim glasbo predvajamo, ime izvajalca ter naslov skladbe, album, gumbe za upravljanje (premor, zaustavitev, naslednja in prejšnja skladba, odpri in zapri predvajalnik), glasnost, nastavitve zvoka in pa izhodne naprave. Vmesnik opozoril hrani opozorila, na katera ob prikazu niste kliknili, saj je možnost, da ob delu določenih opozoril niste videli in jih ne smete prezreti. Preostaja še vmesnik trenutno odprtih oken, ki v primeru, da so ustvarjena delovna namizja za posamezno od teh prikaže kje so odprti kakšni programi. V nasprotnem primeru, če ni ustvarjenih delovnih namizij, pa se prikažejo le trenutno odprti programi.

Poleg naštetih sprememb in dodatnih novosti, je bilo odpravljenih tudi precej napak, ki so vplivale na izkušnjo s Cinnamonom. Menim, da Cinnamon postaja vse večja konkurenca preostalim namiznim okoljem za Linux, saj nekatera ne omogočajo določenih stvari, ki jih Cinnamon omogoča, ima pa veliko nastavitev, s katerimi je možno namizje povsem spremeniti.

2 Responses to Cinnamon 1.6

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja