Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920 - jodlajodla.si

Nokia Lumia 920 je trenutno eden izmed najboljših pametnih telefonov na trgu, ki se ponaša z odlično strojno opremo in operacijskim sistemom Windows Phone 8. Napram najboljši Lumiji prve serije, to je Lumia 900, se razlikuje seveda po strojni opremi in pa po različici operacijskega sistema, oblika pa še vedno ostaja precej podobna, kar je tudi dobro. Mobilnik spada med večje telefone, saj ima 4,5″ zaslon, ki pa je v primerjavi z Lumio 800, 710 ali 610 precej večji, to pa se opazi že po sami velikosti uporabniškega vmesnika. Posebnost Lumie 920 je še, da jo lahko polnimo brezžično preko namenskega adapterja, standard za takšno polnjenje pa se imenuje Qi.

Strojna oprema

V notranjosti telefona se skriva dvojederni procesor, ki tiktaka pri 1,5 GHz, za začasno shranjevanje podatkov pa je na voljo 1 GB RAM-a ter 32 GB masovnega pomnilnika. Tega ni mogoče nadgraditi s kakšno dodatno zunanjo pomnilniško kartico, vendar pa to možnost že imajo nekateri ostali modeli iz te serije. Kapaciteta baterije je 2000 mAh, kar je nekoliko več glede na prejšnje Lumie, zagotovo pa procesor porabi precej energije in je takšna velikost bolj kot ne potrebna. Polnjenje je mogoče preko USB kabla s priklopom na računalnik (če to omogoča) oziroma preko adapterja v električno vtičnico, kot pa sem že omenil pa je možno tudi brežično polnjenje preko dodatnega adapterja. Pod zaslonom so na voljo tri tipke – nazaj, Start in pa iskanje, z Windows 8 in Windows Phone 8 pa je bila zamenjana tudi ikona, kar se seveda opazi pri tipki Start. Na desni strani ohišja so na voljo še trije gumbi in sicer za fotografiranje, zaklep/odklep ter izklop telefona in pa gumb za zviševanje/zniževanje glasnosti zvoka. Povezovanje je možno na brezžična omrežja, preko Bluetootha ter NFC, nekateri modeli pa imajo možnost povezave tudi v 4G oziroma LTE omrežje.

Nokia Lumia 920 zadaj - jodlajodla.si

Uporabniški vmesnik in aplikacije

Vmesnik je še vedno enak kot pri prejšnjih različicah z izjemo ikon čez celotno širino zaslona, kar je na voljo z Windows Phone 7.8, je pa dodanih kar nekaj možnosti in nastavitev. Na zaklepnem zaslonu sedaj sami lahko razporedimo obvestila kot želimo, dostopamo pa lahko tudi do opozoril aplikacij, ki to omogočajo, na primer Skype ali Facebook. Na voljo je tudi veliko aplikacij, ki spremljajo kaj se dogaja z baterijo in pravtako omogočajo prikaz napolnjenosti na zaklepnem zaslonu. V nastavitvah sedaj najdemo še izenačevalnik in pa podporo za Dolby slušalke ter možnost za prijavo v Nokiin račun. V nekaterih drugih nastavitvah pa je dodana še kakšna možnost, ki smo jo pri starejših različicah Windows Phone lahko pogrešili. Izboljšan je tudi Internet Explorer, ki sedaj nekoliko bolje prikazuje spletne strani, glede na samo strojno opremo pa je mogoče opaziti še hitrejše odpiranje aplikacij in iger. Te najdemo v Windows Phone trgovini, kjer jih je veliko brezplačnih, seveda pa so na voljo tudi plačljive. Glavna lastnost, ki je zagotovo pomembna Slovencem pa je jezik, saj Windows Phone 8 prinaša tudi slovenski prevod in tipkovnico.

Nokia Lumia 920 Windows Phone 8 - jodlajodla.si

Kamera in multimedija

Nokia je zares naredila korak naprej pri kameri, ki je očitno boljša od drugih telefonov, ki so trenutno na trgu. Čeprav sam Windows Phone 8 ne ponuja najbolj naprednih nastavitev za fotografiranje, si zato lahko pomagamo s kakšno namensko aplikacijo, je pa res, da telefon sam že pri samodejnih nastavitvah naredi zelo lepo fotografijo. Kamera ima 8,7 megapikslov in je PureView, omogoča pa štirikratno digitalno približevanje. Privzeti format shranjevanja fotografij je JPEG, za posnetke pa MPEG 4. Pri fotografiranju si lahko pomagamo z mogčno dvojno LED bliskavico, ki jo lahko nastavitmo na samodejni vklop, v primeru posnetka pa jo vklopimo v nastavitveni vrstici in z njo snemamo skozi celoten posnetek. Privzeta resolucija fotografij je 3552 x 2000 slikovnih točk in pa 720p za posnetke, kamera pa nam omogoča snemanje videa v polni visoki ločljivosti 1080p. Na voljo pa je tudi sprednja kamera s katero lahko tako fotografiramo kot snemamo, njena največja resolucija pa je 1280 x 960 slikovnih točk. Windows Phone 8 prinaša tudi novost na področju povezovanja telefona z računalnikom, saj lahko brskamo po našem masovnem pomnilniku brez programa Zune in tako nanj nalagamo slike, posnetke in glasbo. Vse skupaj deluje preko protokola MTP, ki ga uporabljajo tudi druge naprave za predvajanje multimedije, tako, da je obstaja možnost, da nam telefon brez pretvorbe v ustrezen format, kakšne multimedijske datoteke ne bo znal odpreti.

Nokia Lumia 920 fotografija 1 - jodlajodla.si Nokia Lumia 920 fotografija 2 - jodlajodla.si Nokia Lumia 920 fotografija 3 - jodlajodla.si

Moje mnenje o telefonu

Čeprav sem imel ob uporabi kar nekaj težav sem s telefonom na splošno zadovoljen, malo manj pa z baterijo. Resda je to pametni telefon, ki ima veliko funkcij in možnosti, vendar mi je ob uporabi skozi cel dan zdržal le ta dan uporabe, ob malce manjšem naporu pa je zdržal komaj dva dni. V začetku sem imel tudi težave s kamero, saj mi je telefon pri fotografiranju sliko izostril, pri slikanju pa nazaj zameglil, tako da je bila celotna končna slika meglena. Ob igranju kakšne igre se je telefon začel greti v predelu kamere, rešitev za odpravo tega pa je bila izhod iz igre ter aplikacij in neuporaba telefona za nekaj časa. Verjamem da bodo za te težave objavili še kakšen popravek, saj se mi je že ob tem, ko sem prvič prižgal telefon prikazala možnost za namestitev posodobitev. Telefon vam sicer zares priporočam, saj poleg vseh funkcij naredi zares lepe fotografije in pa posnetke, predlagam pa, da si skrbno nameščate aplikacije iz trgovine, saj obstaja možnost, da kakšna slabo napisana aplikacija telefon zamrzne, zaradi česar ga je potrebno varno prižgati.

Več fotografij si lahko ogledate na Flickru. Telefon mi je v preizkus posodilo podjetje Nokia Slovenija, za kar se jim zahvaljujem.

En odziv na Nokia Lumia 920

  1. Pingback: Nokia Lumia 630 Dual SIM | jodlajodla´s blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja