Ubuntu 13.04

Ubuntu 13.04 Pogovorno okno - jodlajodla.si

V četrtek je izšla nova različica priljubljenega operacijskega sistema Ubuntu, ki tokrat ne prinaša novosti na področju samega grafičnega izgleda distribucije, temveč na funkcijah in možnostih. Moja izkušnja po vrnitvi na Ubuntu je na splošno odlična, saj sem takratno različico 12.04 LTS po kakšnem mesecu dni opustil, v 12.10 pa nekih novih zadev ni bilo dodanih, izjema so le spletne aplikacije. Vmes sem uporabljal tudi Xubuntu na katerega sem se precej navadil, v tokratni različici Ubuntuja pa celo pogrešam nekaj funkcij iz namiznega okolja XFCE.

Še preden se naloži celoten grafični vmesnik Ubuntu 13.04 je možno zaznati izboljšavo na področju optimizacije, saj se v primerjavi s prejšnjo različico OS prižge nekoliko hitreje. To velja tudi za prijavo in prehod na samo namizje, saj je bil optimizacije poleg drugih funkcij deležen tudi vmesnik Unity, ki je tokrat še prijaznejši do uporabnika. V zaganjalniku privzeto niso več vključene delovne površine in prikaz namizja, kar se sicer enostavno omogoči v nastavitvah, dodane pa so bile možnosti izbire pri posameznih aplikacijah, kjer se po desnem miškinem kliku na ikono uporabniku prikaže več opcij. Tudi v Unity plošči so novosti, dodan je bil zavihek za družabna omrežja, kjer si je možno ogledati mikrozapise prijateljev oziroma tistih, katere zasledujemo, poleg tega pa je na voljo še predogledna funkcija. Ta se odpre takrat ko iščemo nek program, ki ga še nimamo nameščenega ter nam po kliku na njegovo ikono odpre opis ter doda zaslonsko sliko. Tako lažje in hitreje dostopamo do želenih informacij, za namestitev programa pa kliknemo le na gumb za prenos in aplikacija se bo pričela nameščati. Napredek namestitve je viden v Unity zaganjalniku, kamor se po koncu nameščanja pripne tudi ikona programa. Spremenjeno pa je tudi pogovorno okno pri zahtevi za izklop ali ponovni zagon računalnika, ki je oblikovano podobno kot Unity plošča. Programa za nadzor družbenih omrežij Gwibber privzeto ni več nameščenega, saj ga je nadomestil že prej omenjeni zavihek za družbena omrežja in pa aplikacija Friends (Prijatelji), ki je pripravljena za telefone in prav tako omogoča pregled zapisov prijateljev. V 13.04 najdemo še posodobljene programe kot so Firefox, LibreOffice in drugi, posodobljen pa je tudi upravitelj datotek.

S tokratno različico sem se odločil, da popolnoma očistim disk in tako sem tudi naredil, vendar sem naletel na težave. Pri postopku, ko je disku potrebno nastaviti particije sem nekajkrat zapored najprej nastavil korensko particijo in šele nato SWAP, kar je povzročilo težave. Med nameščanjem GRUBa sem s prvo konfiguracijo vedno dobil sporočilo napake, saj se mi GRUB ni želel namestiti oziroma podrobneje, želel se mi je namestiti na eno izmed particij, ne pa na celoten disk (kljub temu, da sem imel izbrano možnost, da naj se namesti na celoten disk). To sem potem rešil s tako imenovano drugo konfiguracijo, pri kateri sem zamenjal le vrstni red particij in SWAP ustvaril pred drugimi. To je bila tudi rešitev težav in Ubuntu se je uspešno namestil. Pohvaliti pa moram tudi razvijalce, ki so poskrbeli za napredek z grafiko, saj sem imel na prejšnjih različicah z odprtokodnimi gonilniki za grafično kartico vedno težave. Teh tokrat skorajda ni več, se pa v nekaterih predelih uporabniškega vmesnika namesto ikon ali drugih slik pojavijo deli slike ozadja ali kaj podobnega.

Ubuntu 13.04 Unity - jodlajodla.si Ubuntu 13.04 Programi in nastavitve - jodlajodla.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja